Slik håndterer du innsynskrav


Mina Hennum Mohseni, tidligere nyhetsredaktør i Juridika Innsikt 
Foto: jdwfoto/iStockphoto


I utgangspunktet gis det innsyn i saksdokumenter i forvaltningen, men det finnes også unntak. Her er fem ting du må vite om håndtering av innsynskrav.  

Hver måned mottar forvaltningen tusenvis av innsynskrav. Offentlighetsprinsippet – at allmennheten har rett til innsyn i forvaltningens saksdokumenter – er et grunnleggende demokratisk prinsipp og er slått fast i Grunnloven § 100. Utgangspunktet er derfor at det gis innsyn, men det finnes også unntak. Nærmere regler om innsyn finnes i offentleglova, som kan leses med kommentarer på Juridika. I denne artikkelen får du en oppsummering av det som er viktigst å vite om håndteringen av innsynskrav.  

Innsynskravet

Innsynskrav kan være både muntlige og skriftlige, og de kan fremsettes anonymt, forteller Camilla Selman, kommuneadvokat og medforfatter av lovkommentaren til offentleglova 

– En trenger ikke begrunne hvorfor en ønsker innsyn. Men en må beskrive hvilke dokumenter en ønsker innsyn i, og denne beskrivelsen må være slik at forvaltningen kan identifisere hvilke dokumenter det dreier seg om. 

Hanne Harlem, sivilombud og medforfatter av kommentaren til offentleglova, understreker at det ikke behøver å kalles et innsynskrav for å være et innsynskrav.  

infoicon

Les mer om selve innsynskravet i kommentaren til offentleglova § 28 Innsynskravet. 

Innsyn i nesten alt

Hensikten med innsynsreglene er at forvaltningen er åpen og gjennomsiktig. Utgangspunktet er derfor at man gir innsyn, og bare unntar det som er helt nødvendig, forklarer Hanne Harlem.  

– Husk at nesten alt man skriver som offentlig ansatt, kan det bli gitt innsyn i, sier Camilla Selman.   

– I praksis kan det typisk være tilfelle for e-poster, SMS, chat og liknende, fortsetter hun. 

Selman forteller også at det ikke er et vilkår for innsynsrett at et dokument er journalført. Også dokumenter som ikke er journalført, kan man ha en plikt til å gi innsyn i.  

infoicon

Les mer om hovedregelen om innsyn i kommentaren til offentleglova § 3 Hovudregel.

Les mer om journalføringsplikten og hva det gis innsyn i i kommentarene til offentleglova kapittel 4 Saksbehandling og klage.

Avgjøres så raskt som mulig

Det følger av offentleglova § 29 at et innsynskrav skal avgjøres «uten ugrunna opphald». Hva betyr det?  

– Et innsynskrav skal avgjøres så raskt som praktisk mulig. Det betyr at de fleste innsynskrav skal besvares samme dag og i alle fall ikke senere enn tre dager. I noen tilfeller er det akseptabelt at det tar lengre tid, forklarer Hanne Harlem.  

infoicon

Les mer om saksbehandlingsfristen i kommentaren til offentleglova § 29 

Avslag skal gjøres skriftlig og være begrunnet

 Utgangspunktet er altså at det gis innsyn. Men det finnes unntak, og reglene om dette står i offentleglova kapittel 3. For eksempel er det unntak for opplysninger som er underlagt taushetsplikt. Innsynsretten etter offentleglova begrenser ikke lovpålagt taushetsplikt, og slike opplysninger skal unntas fra innsyn.  

Andre opplysninger kan unntas, for eksempel dokumenter utarbeidet for egen saksforberedelse eller dokumenter i saker om ansettelse i offentlig tjeneste. Både hele dokumenter og deler av dokumenter kan unntas fra innsyn.  

Dersom et innsynskrav blir avslått, må avslaget være skriftlig og det må vises til regelen som gir grunnlag for avslaget.  

– Det skal gis utvidet begrunnelse hvis den som har bedt om innsyn, ber om det, sier Hanne Harlem.

infoicon

Boka Taushetsplikt i forvaltningen gir deg alt du trenger å vite om nettopp taushetsplikt i forvaltningen. 

Les mer om unntak fra innsynsretten i kommentarene til offentleglova kapittel 3 Unntak frå innsynsretten 

Merinnsyn skal vurderes

For de opplysningene som kan unntas innsyn, er det en mulighet, men altså ikke en plikt, til å unnta fra innsyn. Det betyr at dersom vilkårene for unntak i disse bestemmelsene er oppfylt, må det vurderes om det likevel kan bli gitt innsyn. Dette kalles merinnsyn eller meroffentlighet.  

–  Merinnsyn skal alltid skal vurderes, forutsatt at det ikke er snakk om taushetsbelagte opplysninger, sier Camilla Selman.   

Merinnsynsvurderingen skal være konkret, og gjøres for hvert enkelt dokument, eventuelt hver enkelt dokumentgruppe, forteller hun.  

– Ved avslag på innsynskrav skal det fremgå at merinnsyn er vurdert. Dersom det bes om en nærmere begrunnelse for avslaget, holder det ikke med en generell henvisning til de hensynene som fremheves i bestemmelsen om merinnsyn i offentleglova § 11. Husk at dersom det klages, overprøver klageinstansen også merinnsynsvurderingen.  

Les mer på Juridika

Lovkommentaren til offentleglova av Kristian Brandt, Jon Efjestad, Hanne Harlem og Camilla Selman   

Taushetsplikt i forvaltningen av Camilla Selman og Jon Efjestad 

Arkivrett av Herbjørn Andresen 

Alminnelig forvaltningsrett av Hans Petter Graver

Hold deg oppdatert med Juridika

FÅ TILGANG NÅ

Med Juridika kommer du raskt i dybden av jussen du jobber med, og de beste argumentene er et raskt søk unna. Presist, effektivt og grundig. 

Få tilgang til kurs 

HAR DU ALLEREDE TILGANG?

Fortsett lesingen på Juridika.no

Logg inn på Juridika

Hold deg oppdatert med Juridika

FÅ TILGANG NÅ

Med Juridika kommer du raskt i dybden av jussen du jobber med, og de beste argumentene er et raskt søk unna. Presist, effektivt og grundig. 

Få tilgang til kurs 

HAR DU ALLEREDE TILGANG?

Fortsett lesingen på Juridika.no

Logg inn på Juridika

Mer innhold fra Juridika

MicrosoftTeams-image (2)

Digitalt kurs i sakførsel for advokatfullmektiger

Her leverer vi et kurs som viser fram hvordan de faktiske prosessene i retten er, sier produktsjef i Juridika, Ragnhild Jacobsen Buch.

Plan- og bygningsrett

Fem ting du må vite om plan- og bygningsrett

Plan- og bygningsrett handler om offentlig styring av samfunnet og samfunnsutviklingen, med hovedvekt på arealforvaltning.

akademipc2-1

Kræsjkurs i Sakførsel

Lær mer om vårt digitale kurs som gjør deg sikker når du skal i retten.